Bogat program šeste Noći istraživača

0

Evropski projekat ”Noć istraživača” koji svake godine izazove veliku pažnju svojim sadržajem, po šesti put dolazi u Banjaluku sa još kvalitetnijim programom. Na današnjoj press konferenciji organizatori su predstavili aktivnosti i ovogodišnje inovacije. 

Piše: Zorana Stojičić

Pod sloganom ” Kreirajmo bolje sutra” 29. septembra sa početkom u 17 časova biće otvorena šesta Noć istraživača na nekoliko različitih lokacija. Novine samog sadržaja, lokacije na kojima će se noć održati, veliki broj učesnika razlog su više da svi zainteresovani budu dio ovogodišnje naučno- istraživačke i zabavne manifestacije. Tamara Pećanac, portparolka kompanije Prointer koja je podržala ovaj veliki projekat, istakla je da su ponosni što su dio ovakvog događaja i da sa nestrpljenjem isčekuju radove koji će biti prikazani u petak. Kompanija se bavi IT sektorom shodno tome predstaviće virtuelnu realnost i očekuju veliki broj posjetilaca u svom kutku jer su spremili mnogobrojne avanture i iznenađenja.

„Svi naši posjetioci su se uvjerili koliko nauka može biti interesantna i da naučnici nisu samo ‘dosadni ljudi u laboratoriji. Prošle godine nas je posjetilo preko 17 hiljada ljudi, a nakon šest godina postojanja ispunili smo cilj koji smo sami sebi zadali 2012. godine kad smo održali prvu ‘Noć istraživača’ u BiH, i to u Banjaluci”, naglasila je Aiste Lehmann, osnivačica i direktorka “Evropske Noći istraživača”.

Svi koji se odluče da posjete manifestaciju imaće priliku da uživaju u edukativnom info kutku, sajmu nauke i tehnike u okviru koga se očekuju demonstracije naučno-istraživačkih postignuća kroz koje će praktično i na interesantan način biti predstavljena nauka na djelu, interesantna naučna predavanja i debate, te takmičenje za srednje škole kroz koje će srednjoškolci predstaviti svoje naučno-istraživačke radove. Svečana ceremonija i centralni dio manifestacije će biti održan u banjalučkom Kulturnom centru ”Banski dvor”, Dom omladine mjesto je na kome će vas Astronomsko društvo Srbije čekati za ”put u svemir” mobilnim planetarijumom, dok će učenici osnovnih škola prikazati kako to vide nauku kroz literarne i likovne radove. Univerzitet za poslovne studije biće domaćin različitih naučnih poslastica, a banjalučka Tehnička škola i njeni profesori i učenici će predstaviti korisnu radionicu o 3D modelovanju nakita za učenike osnovnih škola, uzrasta od 5. do 8. razreda.

U Narodnoj univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske posjetioci će imati priliku uživati u zanimljivoj debati Debatnog kluba “Gorgije” banjalučke Gimnazije, na temu ‘Da li treba da prihvatimo unaprijeđenu budućnost?’, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske pripremio je vođenje kroz izložbu Grejsona Perija, Muzej Republike Srpske će prikazati arheološku izložbu Milke Đukić i 12. reviju arheološkog filma, Dječije pozorište Republike Srpske  sa izložbom “Muzeja lutaka”, a Narodno pozorište Republike Srpske zajedno sa Astronomskim društvom “Ruđer Bošković” iz Beograda pripremilo je “put na mjesec” jedinstvenim gledanjem kroz teleskop i popularnim predavanjem o astronomiji.

Znanje, nauka i zabava vas u petak očekuju na svakom koraku a program manifestacije možete pronaći na njihovom zvaničnom sajtu.

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.