fbpx

Kada je vašem djetetu dijagnostifikovan poremećaj autističnog spektra, život postane poprilično težak jer svu svoju energiju usmjerite na brigu i razumijevanje istog. 

Piše: Zorana Stojičić

Ovo je početak putovanja koje niko ne bira, ali ćete iz njega izaći kao bolja osoba. Dovešće vas do granica za koje niste ni znali da ih posjedujete, i vidjećete koliko ste zaista jaki. Naučiće vas da budete strpljivi, puni razumijevanja i saosjećanja. Naučiće vas da istražujete i pitate, da budete bez predrasuda, a da u isto vrijeme vjerujete svojim instinktima. Iznenadićete se šta biste sve podnijeli za svoje dijete, a iznad svega će vas naučiti bezuslovnoj ljubavi.

Podrži eTrafiku

Prvo ćete se zapitati- Šta sad?

-Dozvolite sebi da tugujete, u redu je da se osjećate ljuto, tužno i da mislite da život nije fer. Vrijeme koje dolazi će biti drugačije, ali vremenom će postati normalno.

-Kreirajte sistem podrške. Okružite sebe, svoju porodicu i dijete ljudima koji će pozitivno uticati na vaše živote. Budite iskreni u vezi dijagnoze svog djeteta i njegovih posebnih potreba. Možete se priključiti grupama podrške u kojima su roditelji sa djecom koja imaju isti problem kao i vaše. Potražite lokalne agencije koje pružaju pomoć i određene usluge kojima vam olakšavaju brigu oko djeteta.

-Organizujte se. Čuvajte i redovno pregledajte svu papirologiju o bolesti djeteta, bilježite sve dogovore i istražujte, jer ćete se susresti sa velikim brojem doktora, terapeuta, škola, agencija, evaluacija, napredaka i terapija. Papiri će vam biti neophodni da biste aplicirali za određene usluge.

-Niko ne poznaje vaše dijete bolje od vas. Budite bez predrasuda prema doktorima i slušajte njihove savjete oko liječenja vašeg djeteta, ali imajte u vidu i vaše lično mišljenje, prodiskutujte sa doktorima, porodicom i prijateljima, ukoliko vam se bilo šta čini pogrešnim, nemojte to raditi samo zato što vam je to stručnjak rekao.

-Istražite sve vezano za bolest vašeg djeteta. Isključivo ovako možete donijeti pravu odluku za svoje dijete i porodicu. Trebaće vam mnogo informacija oko opcija liječenja, tehnika roditeljstva, o terapijama, lijekovima, i ponašanju vaašeg djeteta u određenim situacijama. Budite slobodni pitati ljude uključene u liječenje sve što vas interesuje.

-Vjerujte svojim instinktima. Poremećaj autizma je širok spektar sličnih simptoma koji se odnose na socijalne veštine, empatiju, komunikaciju, senzorne probleme, emocionalne teškoće, probleme u ponašanju, govoru i jeziku. Svako autistično dijete je drugačije na svoj način pa tako i sam pristup tom djetetu u svakom segmentu liječenja, ali za njegovo dobro slijedite i svoj instinkt i uvijek radite ono što je najbolje za njega.

Izvor: scarymommy.com

[post_ender]

Napiši komentar