fbpx

Desetine građana i djece okupili su se danas na igralištu Građevina u banjalučkoj ulici Sime Šolaje, te sunčanu subotu posvetili borbi za ovaj prostor.

Akciju „Građani grade Građevinu: Promocija učešća građana u planiranju grada“ realizovali su Centar za životnu sredinu, Zdravo da ste, Helsinški parlament građana Banjaluka i Nevid teatar. Cilj akcije je informisanje i osnaživanje građana za aktivno učešće u procesu donošenja odluka, a posebno iz oblasti uređenja prostora i korišćenja javnih površina.

„Ovaj prostor je simbol građanske borbe za javni prostor, a poseban značaj te borbe jeste u tome što su djeca zaustavila prenamjenu prostora u parking prostor od strane gradskih vlasti. Kreativnim programom smo željeli da podsjetimo građane da borba još uvijek nije završena, te da ih pozovemo da nam se priključe“, Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.

Podrži eTrafiku

Djeca iz ulice Sime Šolaje su 2011. godine odlučno stala pred bagere i spriječila gradske vlasti da njihovo igralište pretvore u parking. Ubrzo su im se pridružili roditelji, komšije, ali i drugi građani Banjaluke. Tada je cijeli prostor izbetoniran, sa obećanjem da će biti napravljeno novo, uređeno igralište, ali se to još uvijek nije desilo.

„Ovom prilikom želimo da podsjetimo predstavnike Gradske uprave Grada Banjaluka da su još 2011. godine obećali opremanje ovog prostora u skladu sa potrebama građana, kao i izmjenu Regulacionog plana centralnog područja Banjaluka što se do danas nije desilo. Gradske vlasti su veoma ažurne kada su u pitanju potrebe investitora, međutim, kada su u pitanju potrebe građana brzo zaboravljaju svoja obećanja“, izjavila je Jelena Brkić iz Centra za životnu sredinu.

Građani su kroz Građansku inicijativu za Borik i Rekreativnu zonu Banjaluka pokazali da interes značajnog broja građana postoji i da su spremni da ga brane, te da se gradske vlasti ne smiju oglušiti na njihove zahtjeve.

eTrafika.net

 gradani-grade-gradevinu-10 gradani-grade-gradevinu-11  gradani-grade-gradevinu-13  gradani-grade-gradevinu-2 gradani-grade-gradevinu-3  gradani-grade-gradevinu-6  gradani-grade-gradevinu-8

Napiši komentar