fbpx

Više hiljada sindikalaca okupilo se u parku Mladen Stojanović kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom Vlade RS da smanje plate budžetskim korisnicima za 10 odsto.

Članovi sindikata Unutrašnjih poslova, obrazovanja, javne uprave i pravosuđa su mirnom šetnjom otišli i do zgrade vlade RS i Narodne skupštine, a zatim prošetali i do Trga Krajine u Bnjaluci. Nezadovoljni odlukom Vlade oni su tražili da se odustane od smanjenja plata jer, kako kažu, to će biti veliki udar na sve one kojima su plate ionako male, a koji ih primaju iz budžeta.

Predsjednica sindikata RS Ranka Mišić rekla je da je dosta priče o tome kako neko ne može da daje novac iz budžeta, jer, kako je svima poznato to  je novac  radnika koji su oni svojim radom zaslužili a sad im se oduzima zbog tuđih grešaka.

Podrži eTrafiku

protest_sinikalci

“Mi nećemo podržati smanjenje plata od 10 odsto budžetskim korisnicima, i zato, na štednju pozivamo one koji godnama sisaju budžet Republike Srspke, one koji jednu i po milijardu troše u Sarajevu i one koji ne plaćaju poreze i doprinose”, kazala je Mišićeva okupljenima na protestnom skupu.

Dragan Gnjatić predsjednik regionalnog odbora sindikata obrazovanja nauke i kulture regije Prijedor rekao je da je nezamislivo da se na ovakav način vrše uštede i da sindikalci se neće povući dok Vlada ne promjeni mišljenje.

“Mislimo da je ovo dio sindikalne borbe usmjeren na promjenu budžeta i ne želimo da nam se smanjuju plate i smatramo da će ovo biti dovoljan način borbe da opomenemo Vladu da smanjenje plata za 10 odsto nije najbolji način uštede“, naglasio je Gnjatić.

Iz Vlade nisu reagovali na proteste i rekli su da ih ništa neće natjerati da promjene svoje mišljenje i odustanu od predviđenog smanjenja plata za 10 odsto. Oni su samo napomenuli da radnici mogu da iskažu svoje nezadovoljstvo i da je to njihovo zakonsko pravo.

Predsjednik Rs Milorad Dodik je pooručio da Sindikat ima pravo da organizuje proteste, ali da nije dobro ako se to radi samo kao odgovor na prijedlog kojim Vlada RS želi da dodatno učini RS boljom i sa ovakvim prijedlogom ustabili svoje finansije.

 

eTrafika.net – M. Matić

Napiši komentar