fbpx

Nagradu za životni doprinos volontiranju sinoć je u Banskom dvoru primio Mitar Medović (88) iz Banjaluke, koji se volonterskim i humanitarnim radom bavi više od 50 godina. Za najboljeg volontera u ovoj godini izabrana je Tijana Radiša iz Centra za edukaciju „Tvoja riječ“, dok je za najboljeg organizatora volontiranja proglašeno Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ sa Pala.

Rad i djelo Mitra Medovića najbolje opisuju riječi ministrice porodice, omladine i sporta Nade Tešanović, koja kaže da se radi o „posebnoj ljudskoj veličini koja se cijeli svoj život bavila humanitarnim radom i volontiranjem“.

„To je osoba koju svi mi u Banjaluci poznajemo, koja ima jednu široku dušu, koja i dan danas sa 88 godina obilazi mnogo mlađe od sebe i pomaže im. Cijeli život se bavi volontiranjem, počevši od zemljotresa u Skoplja, preko zemljotresa u Banjaluci, velike željezničke nesreće, kroz cijeli ovaj rat i izbjeglički dio stanovništva koji je pomagao“, kaže ministrica za portal eTrafika.

Podrži eTrafiku

Medović se u kratkom obraćanju prisutnima zahvalio na priznanju i obećao da do kraja svog života neće prestati da pomaže onima kojima je to potrebno.

Najbolja volonterka u 2013. godini Tijana Radiša svoj doprionos daje kroz rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Kako kaže, nagradu nije očekivala.

„Iznenađena sam jer ima zaista mnogo volontera koji vrijedno rade i nisam se nadala da ću je baš ja dobiti. Mnogo mi ovo znači, to je potvrda mom radu i podsticaj za što bolje naredne aktivnosti.“

Milenko Vujinović, predsjednik udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ sa Pala primio je nagradu za najboljeg organizatora volontiranja. Rad ovog udruženja fokusira se na djecu i omladinu sa posebnim potrebama.

„Radimo sa djecom sa posebnim potrebama, a ove godine je kroz udruženje prošlo više od 2.000 djece, omladine i građana Pala koji su učestvovali u nekim od naših aktivnosti. Glavna aktivnost je dnevno zbrinjavanje djece i omladine sa posebnim potrebama. Ona nije finansirana, ali kroz projekte i volonterski rad uspijevamo da pružimo usluge za 19 djece sa posebnim potrebama u dnevnom boravku. Tu je i rad logopeda, čije usluge koristi još 50 djece sa Pala“, navodi on.

Uporedo sa dodjelom nagrada održavao se i Drugi sajam volontiranja. Ministrica Tešanović je kao najznačajniju aktivnost Ministarstva na ovom polju istakla donošenje zakona.

„Donijeli smo zakon i uradili strategiju, što je izuzetno značajno za RS i mladog čovjeka koji kroz svoj rad oplemenjuje sebe i pomaže drugima. Volontiranje nije od juče, mi znamo kakve su radne akcije bile u bivšoj Jugoslaviji, kada je građena zemlja. Dosta toga se može postići radom, a bez novca. Potrebni su ljubav i volja da zemlja bude još ljepša.“

U realizaciji sajma pored Ministarstva porodice, omladine i sporta i Omladinskog savjeta RS učestovao je i Omladinski komunikativni centar (OKC) iz Banjaluke. Izvršni direktor OKC-a Saša Marković rekao je za eTrafiku da je ovo jako bitna stvar za prepoznavanje volonterizma i prikazivanje volonterizma ljudima koji se njime ne bave.

„OKC kroz svoj volonterski program, ali i druge programske oblasti razvija duh volonterizma i mi smo do sada učestvovali u izradi svih zakonskih i podzakonskih akata u RS i BiH. Razvijamo i lokalne volonterske servise, sa krajem ove godine razvićemo oko 30 lokalnih volonterskih servisa i još toliko lokalnih volonterskih politika. Volonterizam je bitan i za pomirenje i za razvoj osobe i društva u cjelini“, istakao je on.

Na sajmu je učestvovalo i udruženje „Most“ iz Gradiške. Član udruženja Igor Trivić rekao nam je da su mladi spremni da se bave volonterizmom, samo im treba pružiti podršku i podstrek.

„Za sada imamo 153 člana, što je za našu malu lokalnu zajednicu jako veliki broj. Mladi su sve aktivniji i aktivniji, barem vam to mogu reći iz našeg primjera.“

Isto potvrđuje i koordinator Omladinske banke Modriča Milan Vračević.

„Omladinska banka se sva fokusira na volonterski rad jer ne plaća dnevnice, to je jedan projekat koji je 100 % volonterski. Ljudi nam se rado pridružuju, ove godine smo imali oko 145 volontera“, navodi on, i dodaje da se rad Omladinske banke fokusira na davanje sredstava neformalnim grupama građana, pri čemu su bazirani na ruralna područja.

Ovogodišnji sajam podržala je i kancelarija UN-a. Šef kancelarije Goran Vukmir rekao je da su podržavanje mladih, aktivizam i volonterizam bitni dijelovi njihovog djelovanja, te da organizatori sajma i naredne godine mogu računati na njihov doprinos.

 

 

eTrafika.net

Napiši komentar