fbpx

Dok se u posljednjih nekoliko godina u zemljama regiona vodi pravi “rat” sa pedofilima i pokušava spriječiti da njihove poremećene misli budu sprovedene u djela, nadležne institucije RS za ovaj problem izgleda nemaju razumijevanja.

Piše: Milovan Matić

Naime, tek pod pritiskom medija u martu ove godine, ministar pravde RS Anton Kasipović obećao je do kraja godine izmjene Krivičnog zakona u dijelu protiv polnog integriteta djeteta i uvođenje registra pedofila, ali i to obećanje je bilo kratkog daha.

Podrži eTrafiku

U Ministarstvu pravde dali su novo obećanje koje će morati sačekati 2016. godinu. Zbog ovakvog stanja, reagovali su i poslanici u Narodnoj skupštini RS (NSRS) kojima je neshvatljivo da Vlada Srpske konstantno odgađa rješavanje ovog izuzetno osjetljivog pitanja.

Ostala obećanja

Da je krajnje vrijeme za izmjene Krivičnog zakona, a koje bi omogućile stvaranje boljih uslova za smanjenje polnog nasilja nad djecom, naglašava i Davor Šešić, predsjednik skupštinskog Odbora za pitanja djece, mladih i sporta. Šešić, po struci pravnik, objašnjava da je ovo problem koji ne smije da čeka i navodi da će na sljedećem zasjedanju parlamenta tražiti od nadležnih da obrazlože javnosti zbog čega se odustalo od donošenja zakona u ovoj godini.

– Problem je što je polno nasilje nad djecom sve češće u RS, a niko ne mrda prstom da to bude promijenjeno. Nema nikakvog sistema ni plana i samo se obećava. Neophodno je da se ovom problemu posveti puno više pažnje, a ja dajem riječ da ću kroz poslaničko pitanje pokušati da tu temu nametnem i u NSRS – rekao je Šešić.

I Marko Vidaković, član ovog odbora naglašava potrebu za brzim izmjenama Krivičnog zakona, dodajući da će kroz rad skupštinskog odbora tražiti da bude pokrenuto ovo pitanje.

– Definitivno je situacija sazrela za izmjene Krivičnog zakona ili donošenje novog, posebno ako znamo koliko je polno nasilje nad djecom rasprostranjen problem. Zbog toga ću i zatražiti u odboru da zajednički tražimo rješenje i pokrenemo priču u NSRS o donošenju oštrijih kazni za pedofile – kategoričan je Vidaković.

Dok proces izgradnje bezbjednijeg mjesta za život i odrastanje djeteta u Srpskoj još čeka, u Srbiji su već tri godine pedofili pod lupom policije i pravosudnih institucija. Tako je još 2012. godine Vlada Srbije usvojila tzv. Marijin zakon, na osnovu kojeg je sačinjen i registar pedofila. Prema tom zakonu, zabranjeno je ublažavanje kazne za pedofile ispod minimuma, a osuđenima nije dozvoljen ni uslovni otpust. Takođe, poslije izdržane kazne zatvora, pedofil je obavezan da se javlja nadležnom organu policije, zabranjeno mu je posjećivanje mjesta na kojima se okupljaju maloljetna lica i obavezan je da posjećuje profesionalna savjetovališta.

Veće sankcije

Ove mjere se sprovode čak 20 godina nakon isteka zatvorske kazne, a okrivljeni ne može obavljati bilo kakvu javnu funkciju i nikada neće moći da se zaposli u bilo kojoj instituciji ili firmi koja ima bilo kakav kontakt sa djecom. Pored toga, Krivični zakonik u Srbiji za silovanje djeteta predviđa kaznu od minimum 10 godina zatvora.

I u Hrvatskoj je slična situacija. U toj zemlji od 2013. godine pedofili mogu dobiti dugotrajnu kaznu zatvora do 40 godina za zlostavljanja djeteta. Osim mnogo većih sankcija nego u Srpskoj i u toj zemlji je uvedeno korišćenje tzv. registra pedofila.

Grahovčeva: Treba pooštriti kazne!

Ombudsman za djecu RS Nada Grahovac izjavila je da je u 2013. godini, od 650 slučajeva različitih oblika nasilja nad djecom, 31 bilo djelo seksualnog zlostavljanja, od toga najviše polnog nasilja nad djecom, ukupno 15. Ona je naglasila da nijedna kazna nije dovoljna za uništeni dječji život, ali da moraju biti pooštrene kazne počiniocima, a posebno minimalne.

– Mora se i onemogućiti ublažavanje kazne za počinioca, ako je porodični čovjek ili po osnovu godina života ili činjenice da nije osuđivan. Institucija Ombudsmana za djecu RS godinama je predlagala izmjene Krivičnog zakona i do toga mora doći što prije – izjavila je Grahovčeva.

 

 

eTrafika.net

[post_ender]

Napiši komentar