fbpx

Predsjednik Unije studenata RS Nikola Dronjak za eTrafiku govori o gorućim problemima na univerzitetima u RS, korupciji i nepotizmu,  prljavim poslovima koji su zahvatili studentsko organizovanje, te dosadašnjim uspjesima i planovima ove organizacije.

Šta je Unija studenata učinila u ovoj godini da se poboljša standard studenata i koje aktivnosti se mogu očekivati u budućnosti?

Dronjak: Trenutno smo se izborili za izmjenu zakona o obrazovanju gdje smo izdejstvovali prenos 15 ECTS bodova za studente svih godina. Takođe smo finiširali borbu za internet u paviljonima koji treba još da se doradi. Pored toga Unija studenata će se zalagati za tradionalnu posjetu Donjoj Gradini pa će tako 22. aprila ove godine biti organizovan prevoz sa dva autobusa za studente. Ono što bih napomenuo je borba za poboljšanje studentskog  standarda na Univerzitetu u BL i iskorjenjivanje korupcije i nepotizma.

Podrži eTrafiku

Korupcija i nepotizam – na Univerzitetu u BL vlada autokratija dok korupcija cvjeta

Koji su potezi koje je Unija studenata pokrenula po pitanju korupcije i nepotizma na Univerzitetu u BL i ima li na vidiku konkretnih rezultata?

Dronjak: Za sada smo dobili spisak asistenata za koje postoji sumnja da su posao dobili putem rodbinskih veza. Rektoru Univerziteta smo naveli neka imena profesora za koja imamo saznanja da su primali mito, ali je reakcija rektora i Upravnog odbora Univerziteta izostala.

Do sad su uvijek upućivane optužbe bez konkretnih imena. Posjeduje li Unija studenata podatke za pojedine profesore da su se bavili korupcijom, a koje možete navesti imenom i prezimenom?

Dronjak: Evo prvi put govorim za vaš portal konkretno o imenima. Kao prvo tu moram spomenuti profesora Miroslava Petkovića sa mikrobiologije koji uzima novac od studenata i taj isti profesor je pred rektorom i predsjednikom UO Univerziteta rekao „Šta vi mislite da ja sa platom od 2000 KM ne uzimam novac“. Zatim profesorica Amela Matavulj, profesorica fiziologije, kao i profesorica Dušanka Stojanović čiji je slučaj dobio sudski epilog, ali je ona dobila zaštitu od predsjednika Upravnog odbora profesora Grubačića. Takođe da ne bude da govorimo samo o profesorima, naveo bih i studenta medicine Jovana Tomaševića, momka koji je upitne intelektualne sposobnosti, a koji je na ne baš regularan način stigao do četvrte godine.

Mislite li da će žrtvovanje nekoliko asistenata i profesora iskorijeniti korupciju i nepotizam sa fakulteta?

Dronjak: Mislim da priču sa univerziteta trebamo proširiti na šire slojeve društva i da se svi uključimo u ovu priču i da tek tada možemo očekivati konkretne rezultate.

Smatrate li da bi ova akcija mogla imati uspješan epilog i šta bi se po Vama se moglo okarakterisati uspješnim kada se radi o temi o kojoj govorimo?

Dronjak: Uspjeh je da revidiramo sva asistentska zvanja jer danas sam sazanao da postoji veliki broj asistenata koji imaju prosjek manji od osam i kada to iznesemo u javnost to će biti velika sramota za Univerzitet.

Kakva je saradnja Unije studenata sa Vladom RS, Ministarstvom prosvjete i kulture i kabinetom Predsjednika RS?

Dronjak: Naša saradnja je na nivou korektnosti. Međutim, ima se sve manje sluha za nas jer ogroman broj korumpiranih profesora su članovi vladajućih stranaka i sa samim tim imaju jaku pozadinu i jako je teško raspetljati to klupko između pojedinih profesora i političara u Vladi RS.

Svaki put ste izlazili sa optužbama za korupciju i nepotizam koje su isključivo upućene prema Univerzitetu u BL. Da li mislite da postoji odgovornost i Ministarstva prosvjete, jer poznato je da je i ministar Kasipović već drugi mandat u sastavu Vlade, a da se tek sad odlučio pozabaviti korupcijom i nepotizmom?

Dronjak: Mi smo iznevjereni nizom stvari na našem Univerzitetu i mi se nećemo bojati da prozovemo i ministra ako bude potrebe i ja sam javno rekao da ako ne počne sa izgradnjom četvrti paviljon u junu da nama više takav ministar ne treba. Ja mislim da će i u ministarstvu biti potrebna određena rekonstukcija, ali bih se želio ograditi, jer o tome će odlučivati politika, a ne studenti. Ipak, mi najveća očekivanja imamo od predsjednika Republike Srpske koji će sugerisati Vladi da se pozabavi sa stanjem na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Izbor za novog rektora – ni jedan kandidat nema poštene namjere

Uskoro će izbori za novog rektora. Da li mislite da se sa trenutnom rukovodećom garniturom na Univerzitetu može iskorjieniti korupcija i nepotizam i napokon početi na stvaranju boljih uslova za studente, te ko može očekivati podršku Unije studenata na ovom izboru?

Dronjak: U svakom slučaju sa sadašnjim rukovodstvom mi se ne možemo izboriti ni za veću kobasicu u menzi a ne da riešavamo neke veće probleme. Što se tiče izbora za rektora Unija studenata ne daje ni jednom kandidatu posebnu podršku iz razloga što nijedan kandidat nema poštene namjere da promjeni stanje na Univerzitetu na bolje.

Protesti – protesti će biti kad tad

Kada ste prvi put istupili pred novinarima gdje ste iznijeli svoje stavove po pitanju korupcije na fakultetima, u jednom trenutku ste zaprijetili i protestima. Koliko su te prijetnje bile ozbiljne i da li očekujete podršku studenata?

Dronjak: Mislim da će protesti biti kad tad jer je naraslo nezadovoljstvo mnogih. Mi smo tada iznijeli više upozorenje nego prijetnju. Ipak ja očekujem  da ćemo imati podršku studenata, u kolikom broju to ne mogu sada da tačno govorim, ali sigurno nismo daleko ni od toga da protestima iskažemo naše nezadovoljstvo.

Studentsko organizovanje – sve se vrti oko novca

Koliko je legitiman način izbora studenata za Uniju gdje se na mala vrata mogu ubaciti studenti koji nisu dobili podršku za Studentski parlament na svojim fakultetima?

Dronjak: Ima studenata koji nisu članovi Studentskog parlamenta, ali ako bi htjeli da mijenjamo način izbora i ukoliko bi htjeli da svi studenti dobiju legitimitet koji zaslužuju morali bi promjeniti i zakon u Uniji studenata.

Koliko danas studenti uopšte ulaze u studentske organizacije sa željom za promjenama, a koliko iz neke lične koristi?

Dronjak: Moram da naglasim da je studentsko organizovanje ušlo u jednu prljavu sferu gdje se samo kvalifikuju projekti i gdje se sve vrti oko novca. Tako se velike pare bacaju na razne studentske igre i slične projekte gdje se  predstavnici studenata tu ograđuju.

Možete li malo približiti našim čitaocima o kolikim ciframa se radi kada govorite o razbacivanju novcem u studentskim organizacijama?

Dronjak: Treba reći da kada je riječ o projektima tu se radi o basnoslovnim iznosima, pa su tako pojedine organizacije dobijale za neke naučne radove oko  27 000 KM, zatim pojedine igre su koštale 30 000 do 40 000 KM. Vjerujte mi da sam znao da ovako ovo funkcioniše tražio bih od ministarstva da se ovakvi projekti u potpunosti zabrane. Ono na čemu ću insistirati da se za sledeću godinu ukinu finansijska primanja za studente  koji učestvuju u studenstkom organizovanju pa da vidimo onda ko će se kandidovati, pogotovo u Skupštini studentskog centra gdje pojedinci dobijaju oko 1 600 KM za vrijeme smještaja.

Ostali problemi – zapostavljenost fakulteta tehničkih grana

Postoje li još neki problemi studenata kojima će se Unija pozabaviti u ovoj godini?

Dronjak: Prije svega to je zapostavljenost fakulteta tehničkih grana. Jednostavno na tim fakultetima su stare laboratorije i ti studenti uče u katastrofalnim uslovima. Mi ćemo kandidovati te probleme  u razgovoru sa ministrom i pokušati da izdvajanjem većih sredstava nabavimo potrebnu opremu.

 

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar