fbpx

U 28 opština sjeveroistočne BiH pokrenut je projekat „Mladi Eko Lideri“. Njegov cilj je mobilizacija 720 mladih ljudi uzrasta od 16 do 30 godina koji će pokrenuti pitanje zaštite životne sredine, kao i pokretanje konkretnih akcija čišćenja otpada, izrade solarnih lampi, postavljanja kontejnera za reciklažu i kućica za ptice. 

Koordinatorka projekta  Mirsada Mulaomerović kaže da su lokalni timovi već odradili razne akcije čišćenja.

– U Tuzli je to čišćenje šetališta oko rijeke Jala i šetališta Banja, te postavljanje kontejnera za reciklažu. U Bijeljini je Eko tim radio na čišćenju stare željezničke stanice, bivše pijace i trga, a postavljene su i table sa eko porukama i kućice za ptice. U Bijeljini je odrađena i promocija projekta i važnosti zaštite životne sredine. U Srebrenici – Vlasenici je Eko tim uradio akciju čišćenja oko Omladinskog centra Vlasenica, Srednjoškolskog centra Vlasenica i postavljeni su kontejneri za reciklažu. U Brčkom je očišćen dio oko Omladinskog centra, korito rijeke Brke, dvije pijace i postavljeni su kontejneri za reciklažu i kućice za ptice, navodi Mirsada.

Podrži eTrafiku

Da biste se priključili ovih akcijama potrebno je da popunite aplikaciju i prođete orjentacioni trening na temu timskog rada, liderstva i komunikacije. Učesnik ove akcije Almir Zahirović (20) kaže da se projektu priključio krajem januara i nije požalio zbog te odluke, jer smatra da doprinosi dobrobiti svoje zajednice. Ipak, bilo je negativnih reakcija od strane drugih ljudi.

– Neki su nas napadali i govorili da ne trebamo raditi za džabe, osuđivali nas, čak nas otjerali sa svojih radnih mjesta na pijaci kada smo došli da čistimo. Došli smo da postavimo kontejner, a žena nam je rekla da idemo kopati kanale umjesto što volontiramo. Na kraju su shvatili da je to za njihovo dobro, navodi on.

Amra Hurić (23) se akcijama priključila takođe u januaru, a ističe da se nije dvoumila oko prijavljivanja.

– Čim sam vidjela poziv za Mladi eko lideri znala sam da će mi to biti korisno, da ću nešto naučiti i upoznati nove ljude. Takođe sam vidjela poziv za akciju Lets do it Bosnia, prijavila sam se odmah, priča Amra.

Oboje naglašavaju da će ostati do kraja projekta i da će se prijaviti na naredni.

Nakon popunjavanja i slanja aplikacije, svi zainteresovani biće pozvani na orjentacione treninge koji traju pet dana. Narednih 5 sedmica se rade konkretne akcije uklanjanja otpada, tri puta sedmično po 6 sati, prilikom čega volonteri imaju dvije pauze.

U lokalnim zajednicama Eko Akcioni Timovi će se fokusirati na četiri vrste projekata – energetska učinkovitost kroz toplotnu izolaciju, briga o okolini u cilju očuvanja resursa, očuvanje vode i obnovljivi izvori energije, uključujući i izgradnju solarnih lampi za seoska domaćinstva.

Osim brige o okolini, teme programa uključuju fokus na mogućnosti za žene, ekonomsku sigurnost, ruralni razvoj, transformaciju konflikta i sticanje zajedničkog iskustva u radu za opšte dobro kod multi-etničkih grupa mladih.

Što se tiče narednih aktivnosti, koordinatorka projekta najavljuje pravljenje solarnih lampi koje će biti podijeljena domaćinstvima koja nemaju električnu energiju, te obuku iz domena liderstva, timskog rada, zaštite životne sredine i energetske efikasnosti. Prema njenim riječima, tokom realizacije dosadašnjih aktivnosti Eko Tim Lideri se nisu susretali sa većim problemima, jedino nisu uspijevali na vrijeme obezbijediti potrebne dozvole za rad na terenu, ali su i to riješili.

Projekat je počeo 26.septembra prošle godine, traje do 25.marta naredne godine, a sprovode ga YouthBuild International, PRONI Centar za omladinski razvoj, Centar za održivi razvoj, Omladinska Informativna Agencija BiH i Centar za Energetsku Efikasnost. Dizajniran je tako da se nadopuni i koordinira sa već postojećim USAID projektom “Mladi Grade Budućnost u Brčko Distriktu” koji provode Centar za održivi razvoj, PRONI Brčko i YouthBuild International.

Za ovaj projekat se možete prijaviti do 28.marta, aplikaciju je potrebno poslati na  mladiekolideri@gmail.com. Za sva pitanja možete im se obratiti preko fejsbuk stranice ili na broj telefona 049/217-695.

 

 

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar