fbpx

Dnevni centar za autizam u Banjaluci, prvi u Republici Srpskoj, trebalo bi da sutra počne probni rad, rekla je Srni predsjednik Udruženja za pomoć licima sa autizmom “Djeca svjetlosti” Mirjana Kojić.

Centar će prvi mjesec dnevno raditi po četiri časa, od 11.00 do 15.00 časova.

“Biće to probni mjesec, uhodavanje i izrada individualnih planova za korisnike, u čemu će, osim nas, učestvovati i socijalni radnik iz Centra za socijalni rad Banjaluka”, rekla je Kojićeva.

Podrži eTrafiku

Ona je podsjetila da je prošle godine u naselju Starčevica Udruženju dodijeljen prostor na korištenje bez naknade na period od dvije godine za potrebe otvaranja prvog Dnevnog centra za autizam u Republici Srpskoj.

“To je prostor grada, s tim što mi plaćamo PDV i sve režije. Prostor je opremljen i već tri mjeseca radimo sa djecom predškolskog i školskog uzrasta u popodnevnom terminu, od 17.00 do 20.00 časova”, rekla je Kojićeva i dodala da je Dnevni centar isključivo za odrasle.

Ona je istakla da je kabinet predsjednika Republike Srpske uplatio 40.000 KM za sanaciju ovog prostora i prilagođavanje potrebama Dnevnog centra za autizam. “Uspjeli smo još uz pomoć preduzetnika i donacija u vidu radnih stolova, ormarića i ostalog sve opremiti. Zadovoljni smo”, rekla je Kojićeva.

Ona je navela da, osim pet odraslih korisnika Dnevnog centra, Udruženje za pomoć licima sa autizmom “Djeca svjetlosti” okuplja još 24 djece sa kojima se svakodnevno radi.

Kojićeva je rekla da se svaki utorak organizuje i rad sa roditeljima, koji su podijeljeni po grupama. “Sa roditeljima radi klinički psihijatar Mira Spremo koja je već tri godine honorarni saradnik Udruženja”, rekla je Kojićeva.

Ona je dodala da, istovremeno, dok su roditelji sa doktoricom, sa djecom rade volonteri, istakavši da je vrlo važan rad sa roditeljima da bi bila sačuvana porodica, jer su problemi veliki.

“Šokante su te dijagnoze kad se dobiju, roditelji misle da je nekakav problem u govoru, a kad se ispostavi da je to doživotni problem, treba se suočiti sa tim”, kaže Kojićeva.

 

Srna

Napiši komentar