fbpx

Zgrada Fakulteta Političkih nauka u Banjoj Luci prema zvaničnim podacima trebala bi biti završena do septembra ove godine. Nalaziće se u Studentskom kampusu, posjedovaće veliki kapacitet za izvođenje nastave prema propisanim standardima i studenti će je koristiti već od naredne školske 2012/13 godine. 

Ekipa portala “eTrafika” je odlučila da provjeri kako napreduju radovi i da li će ovaj rok za završetak biti prolongiran…

“Za sada sve teče prema planu”, rekao nam je prodekan za nastavu Fakulteta Političkih nauka u Banjoj Luci Aleksandar Vranješ, te dodao da “prema sadašnjim pokazateljima ne bi trebalo biti nikakvog prolongiranja”.

Podrži eTrafiku

FPN je trenutno jedini fakultet koji nema svoj prostor. Najmlađi je fakultet Univerziteta u BL, nastao podjelom nekadašnjeg Filozofskog fakulteta na tri – Filološki, Filozofski i FPN.

Četiri odsjeka FPN-a: politikologija, novinarstvo i komunikologija, socijalni rad i sociologija pohađa više od 1.100 studenata, kojim će se od marta pridružiti i kolege koje će pohađati master studije, što će biti dodatni problem.

„Nedostatak prostora mnogo nam otežava stvari, stalno nas sele u druge učionice, čak i druge fakultete, nekad se i predavanja odgađaju jer se nemamo gdje smjestiti“, naglašava student novinarstva Danijel Radujković.

Gdje će se nova zgrada nalaziti i koliko je do sada urađeno možete pogledati u sljedećoj foto-galeriji:

Finansijska sredstva za realizaciju projekta izgradnje zgrade FPN-a obezbjeđena su iz Razvojnog programa Vlade RS. U realizaciji su uključeni i Univerzitet, Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija.

Prema planu, studenti FPN-a u septembru bi se trebali useliti u zgradu koja će izgledati ovako:

Vranješ je ranije istakao da je u sklopu zgrade predviđen i amfiteatar koji će biti prvi u Studentskom gradu i da će biti na raspolaganju potrebama i ostalih fakulteta.

Takođe, fakultet bi trebao da ima dovoljan broj učionica za izvođenje nastave na sva tri studijska ciklusa, kao i zadovoljavajući broj nastavničkih i asistentskih kabineta neophodnih za adekvatan naučno-istraživački rad i konsultativnu nastavu.

Zgrada će imati računarski centar, prostor za buduću studentsku organizaciju, prostornu kafeteriju, sve uslove za pristup osobama sa invaliditetom, te veliku čitaonicu sa bibliotekom koja je prijeko potrebna.

Na važnost obezbjeđivanja biblioteke studentima ovog fakulteta, skrenuo je pažnju i asistent FPN-a Đorđe Tomić.

“Biblioteka u okviru nove zgrade FPN-a riješiće mnoge probleme, broj dostupne literature će biti mnogo veći i zadovoljiće razne potrebe studenata”, zaključio je Tomić.

Ranije je spominjana i saradnja sa izdavačima, gdje se opet dolazilo do problema nedostatka prostora. Ali, ako sve bude kako je i najvljeno, već u septembru mnoge stvari bi trebale da dođu na svoje mjesto.

 

 

eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar