fbpx

Biće mastera, neće biti, pa na kraju ipak hoće. Ostaje pitanje da li bi ga uopšte i bilo da u decembru studenti koji su htjeli da upišu drugi ciklus studija nisu izašli na proteste ispred zgrade Rektorata Univerziteta u BL, nakon čega je konačno raspisan konkurs za studente mastera.

Do sada je obavljen i prijemni, kao i upis na master studije, mada su još uvijek neke stvari ostale otvorene, a mnogi studenti zbog kašnjenja sa predajom dokumenata ostali uskraćeni za neka od primanja i povlastica redovnih studenata.

Najveće probleme pri upisu imali su studenti master studija na FPN-u u BL, koji su zbog kašnjenja sa izdavanjem dokumenata uspijeli da konkurišu za vladinu stipendiju tek posljednji dan konkursa.

Podrži eTrafiku

Takođe veliki problem je nastao za studente koji žive u studentskom domu, a koji su pravo na krevet izgubili u oktobru. Za njih je u studentskom centru konkurs produžen, a u dom će moći useliti tek sljedeće godine. Ovi studenti su zbog kašnjenja master studija ostali bez smještaja nekoliko mjeseci što je izazvalo neplanirane troškove kod mnogih od njih.

Djeca poginulih boraca su tek druga priča. Studenti sa ovim statusom su čekali do posljednjeg momenta na master, a u tom čekanju su im bila obustavljena sve primanja. Čak i po okončanju prijemnog ispita čekalo se dvadeset dana da počne upis, a oni koji nisu mogli da uzmu uvjerenja sa fakulteta prije upisa ostali su trajno bez primanja.

Takođe, na FPN-u je studijski program novinarstvo ostao pod znakom pitanja jer poslije prijemnog na ovaj program upisalo se samo pet studenata. Zbog toga fakultet je obezbjedio i drugi rok za prijemni ispit u nadi da će se prijaviti više studenata i da će ispuniti normu od petnaest kandidata po smjeru.

“Prijavio sam se na master novinarstva, međutim jos uvijek ne znam da li će se održati nastava za taj smijer pošto se prijavilo samo nas pet, a potrebno je minimum petnaest studenata da bi se pokrenuo ovaj smijer. Ukoliko se i u drugom roku ne prijavi dovoljan broj kandidata, pohađaću smijer komunikologija. To neće biti neka velika promjena pošto je dosta predmeta isto, kao i profesori. Ali znaćemo sve navodno početkom januara,” rekao je Ognjen Tešić.

Ipak, najveći problem za ove studente je nastao zbog toga što još uvijek ne znaju na kom će studijskom programu da nastave studije, te zbog otvaranja drugog roka za master novinarstva oni  još uvijek nemaju status redovnog studenta, te su tako ostali jedini na Univerzitetu bez uvjerenja koja su im potrebna da konkurišu za stipendije, da se zdravstveno osiguraju, te konkurišu za smještaj u studentskom centru.

I tako dok na svim Univerzitetima u okruženju prvi semester drugog ciklusa već završava na Univerzitetu u BL prvi semester će početi tek u februaru, ali kako nam je rekao prodekan za nastavu FPN u BL Aleksandar Vranješ, studenti neće biti oštećeni tako što će se predavanja nadoknaditi nakon ljeta.

aleksandar vranjes
“Ono što je dobro, master studij ne mora da prati raspored osnovnog studija. Donesena je odluka na nivou Univerziteta da prvi semestar počne sredinom februara, dakle ljetni semestar ce biti prvi, a zimski drugi. Važno je da se odradi 15 nedelja po semestru, tako da ćemo početi sredinom februara, a zavrsiti krajem maja i u junsko-julskom roku master studenti će moći polagati ispite. Zatim ide ljetna pauza i onda drugi semestar krecemo sa početkom septembra i završavamo krajem januara drugi semestar, tako da će svih 30 nedjelja biti ispoštovani. Nakon toga studenti polažu ispite, prijavljuju i počinju rad na svojim tezama. Dakle, ništa nećemo izgubiti, kazao je Vranješ.

Odgovornost za kašnjenje prijemnog i predavanja na drugom ciklusu neće niko da preuzme, pa tako se loptica krivice prebacuje sa jednih na druge, odnosno između Univerziteta u BL i Ministarstva prosvjete i kulture RS.

“Fakulteti su na vrijeme pripremili prijedloge za pokretanje master studija, a na posljednjoj sjednici Senata prije ljetne pauze, dakle u julu, usvojen je prijedlog za pokretanje master studija na fakultetima našeg univerziteta. Taj prijedlog je zatim otišao prema Vladi RS i od tada smo svi zajedno čekali na odluku Vlade da raspišemo konkurs. Gdje je nastao zastoj, zašto smo ovoliko čekali, kome je to bilo u interesu i slično ostaće nepoznanica, dodao je Vranješ.

Iz Ministarstva prosvjete i kuture kažu kako nije bilo odugovlačenja u procesu stvaranja uslova za početak drugog ciklusa studija, te da je sve učinjeno da se izvođenje nastave počne u februaru, što je prema njima najkraći rok da bi se obavile sve procedure koje su potrebne.

“Proces licenciranja novih studijskih programa drugog ciklusa i izdavanja dozvola za njihovo izvođenje je od strane Ministarstva završeno u najkraćem roku – (cjelokupan proces je završen tokom oktobra 2011. godine),” rekla nam je portparolka Ministarstva prosvjete i kulture RS Branka Rogač.

Iako su prijedloge za pokretanje master studija dobili u julu prošle godine, u Ministarstvu kao opravdanje za kašnjenje sa početkom nastave od jednog semestra izdvajaju povećan broj studijskih programa drugog ciklusa, te uvođenje kategorije vanrednih studenata, zbog čega nisu uspjeli da usaglase upisnu politiku na relaciji Ministarstvo – javne visokoškolske ustanove.

“Činjenica da je u odnosu na prethodnu godinu povećan broj studijskih programa drugog ciklusa sa 26 na 58 odnosno da je povećan ukupan broj mjesta za upis studenata sa 869 na 1.932, te da je uvedena i kategorija vanrednih studenata, zahtjevala je dodatno usaglašavanje upisne politike na relaciji Ministarstvo-javne visokoškolske ustanove, kako u pogledu strukture u ukupnom broju mjesta za upis prema broju budzetskih mjesta, samofinansirajućih mjesta i mjesta za vanredne studente, tako i u pogledu definisanja ukupne finansijske konstrukcije za finansiranje izvodjenja studija drugog ciklusa,” dodaje Rogačeva.

Na ovom primjeru Ministarstvo prosvjete i kulture, te Univerzitet u BL su nam još jednom demonstrirali koliko su neorganizovani, jer kao što vidimo osnovni razlog za ovoliko kašnjenje sa početkom prijemnog i predavanjima na drugom ciklusu jeste slaba saradnja između ove dvije institucije.

Nakon što su kroz istu proceduru odlaganja i neorganizovanosti prolazili i studenti master studija koji su se prošle godine upisivali, ostaje otvoreno pitanje da li će oni koji su pravili greške, zbog kojih su studenti ispaštali dvije godine za redom, sljedeće godine izvući pouku iz tih istih grešaka i obezbjediti na vrijeme nesmetan upis za buduće “masteraše”.

 

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar