fbpx

Ove godine u septembru Mark Zuckerberg, osnivač i izvršni direktor Facebook-a, predstavio je Timeline, novu koncepciju korisničkog profila na najpoznatioj socijalnoj mreži.

Tačnije, to je pokušaj korištenja podataka pohranjenih na korisničkom računu u formi digitalnog albuma.  Facebook korisnici mogu lagano da se vrate i podsjete na ono što su postovali u ranijem periodu korištenja mreže i da isto prošire. Za neke, ovo predstavlja nostalgičan povratak u prošlost, dok se drugi pomalo plaše svojih ranijih iskustava na Facebook-u. U nastavku ćemo vam predstaviti devet stvari koje su vrlo bitne u samoj koncepciji Timeline-a.

Sedmodnevni period provjere – Jednom kada primite novu postavku imaćete na raspolaganju sedam dana da je prilagodite svojim težnjama prije nego što ona postane vidiljiva i vašim virtuelnim prijatljejima. Svakako ako tako izaberete, vaš Timeline će postati javan i prije isteka sedmice.

Podrži eTrafiku

Naslovna fotografija – Najupadljivija stvar na redizajniranom profilu jeste naslovna fotografija. Ona je sada raširena po cjieloj širini ekrana. Oni koji su do sada probali ovu mogućnost uglavnom se odlučuju da sa njome predstave neki personalni dio života kao što je kućni ljubimac ili omiljeno mjesto za odmor.

Informacije se ne dijele ponovo – Istina je da Timeline vraća u fokus veliku količinu starih postova ali oni su svakako bili vidljivi na vlasničkom profilu.

Sigurnosne postavke se ne mijenjaju – Ako ste eventualno neki post omogućili vidljivim samo prijateljima tako će i ostati. Stvar za brigu u ovom slučaju jeste mogućnost da se korisnikovo shvatanje prijatelja promijenilo. Status koji je bio prihvatljiv za prijatelje na fakultetu ili nekom drugom životnom periodu ne mora nužno biti adekvatan današnjoj situaciji.

Postovi mogu biti prošireni – Timeline pokušava procijeniti koji su postovi korisniku bili najbitniji i kao takve ih ističe. Ako je neka od objava pretrpjela promjene, npr. u vezi posla ili obrazovanja, može se proširiti novim informacijama.

Activity Log je najbolje mjesto za podešavanje Timelinea – Facebook je kreirao novu stranicu na koju se može pristupiti sa stranice profila, a koja pokazuje sve interakcije između korisnika i mreže. Svaka stavka može da se izbriše ili doradi u okviru opcija koje se nude.

Samo za korisnikove oči – Ako postoji post koji ne želite da pokažete nikom drugom osim vama možete da iskoristite opciju ,,Only me“

Korisnici mogu obilježiti druge životne aktivnosti – Naime, Facebook tim se nada da će korisnici početi objavljivati informacije koje su objavljene prije kreiranja korisničkog računa. U tu svrhu je dozvoljeno stavljanje obilježavanje datuma i samim tim hronološko redanje događaja.

Nema svrhe izbjegavati – Timeline će dobiti svi korisnici i ne postoji mogućnost odupiranja. Najbolje je djelovati i prilagoditi ga prije nego što Facebook napravi svoje postavke.

Iz ovog vidimo da Facebook radi na diferenciranju svoga proizvoda jer je vjerovatno došlo do potencijalne prijetnje konkurenata na tržištu.  Kako se sada čini sigurnosne postavke će ostati bar na nivou na kojem su bile do sada.  Ipak, privatnost ostaje i dalje najveća kontroverza koja se povezuje sa Facebook-om naročito nakon izajave osnivača da je era privatnosti završena.

 

 

eTrafika.net – Nemanja Babić

Napiši komentar