fbpx

I dok se u zemljama u okruženju već ozbiljno razmišlja o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe, u Republici Srpskoj nadležni ignorišu sve pokušaje oboljelih od multiple skleroze i karcinoma da se ovo pitanje napokon stavi na sto.

Nakon što su sva regionalna udruženja oboljelih od multiple skleroze uputili inicijativu za razmatranje mogućnosti da se ulje kanabisa legalizuje u medicinske svrhe, što bi im, kako kažu, mnogo pomoglo u liječenju, a neke i oslobodilo ovih teških bolesti, ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite još uvijek nije učinilo ništa po tom pitanju. Kako su na rekli u ovim udruženjima od resornog ministarstva su dobili samo odgovor koji je još prije dva mjeseca bio dostavljen i medijima u Srpskoj u kojoj su pobrojani određeni zakoni.

Branislav Tamindžija, predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze iz Istočne Hercegovine navodi da su ih u ministarstvu zdravlja pokušali samo skinuti sa dnevnog reda, ali i da ih to neće nimalo obeshrabriti u njihovom nastojanju da obezbjede sebi slobodnu kupovinu i konzumiranje ulja kanabisa.

Podrži eTrafiku

“ Očekivali smo da ćemo dobiti od ministarstva neku korisnu povratnu informaciju ali oni su izgleda htjeli samo da nas se otarase. Ipak, kako vidimo, u regionu sve zemlje su na korak od toga da legalizuju ulje kanabisa u medicinske svrhe i mi ćemo nastaviti da tražimo načine da proguramo ovu priču kod nas. Do sada smo dobili podršku mnogih udruženja, kako oboljelih od teških bolesti tako i od zdravstvenih mreža. Takođe, i mnogi političari su na našoj strani te se nadamo da ćemo uskoro gledati i raspravu u Narodnoj skupštini o legalizaciji,” naveo je Tamindžija.

Možda i najveći zagovornik legalizacije marihuane među političarima u medicinske svrhe je poslanik Socijalističke partije i načelnica Klinike za onkologiju UB-KC Banjaluka Zdenka Gojković, koja je najavila da će ovo pitanje postaviti i u najvišem zakonodavnom organu Srpske, te tražiti da se što prije o ljekovitosti kanabionida izjasni i stručna javnost.

“Mi ne treba da čekamo da vidimo kako će se stvari odvijati u susjednim zemljama, jer ljekovita dejstva marihuane su nešto što je dokazano i već je poznato da kanabis pomaže u ublažavanju neželjenih efekata hemoterapije. Ja sam svakodnevno u kontaktu sa ljudima oboljelim od najtežih oblika karcinoma koji ne mogu da se izbore sa nesnosnim bolovima. Lekovi im ne pomažu, a tada je jedini spas marihuana. Zbog toga planiram da u NSRS pokrenem raspravu o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe. Važno je da se uključi i šira društvena javnost u cijelu priču”, rekla je Gojkovićeva i podsjetila da je i stav Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da ne smijemo dozvoliti da se zabranjuju lijekovi koji mogu pomoći pacijentima.

Hrvatska i Srbija duboko zkoračile u legalizaciju marihuane

Legalizacija primjene marihuane u medicinske svrhe u Hrvatskoj biće realizovana najranije u septembru, a prvi preparati indijske konoplje, odnosno kanabinoida, registrovani u državama EU mogli bi da se na hrvatskom tržištu nađu do kraja godine, ukoliko proizvođači ili farmaceutske kompanije koje ih zastupaju podnesu zahtjev za registraciju Agenciji za lijekove i medicinske proizvode. Komisija Ministarstva zdravlja za analizu i preporuku primjene kanabinoida u medicinske svrhe jednoglasno je sredinom januara preporučila izmjenu Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga i premještanje kanabisa iz prve grupe prema konvenciji iz 1971. godine, čime bi bilo omogućeno izdavanje medicinske marihuane na recept.

I u Ministarstvu zdravlja Srbije su potvrdili da su inicijativu za legalizaciju primili i da su je već stavili u proceduru.

“Sljedeće sedmice oformićemo radnu grupu u kojoj će biti i predstavnici MUP-a, ministarstava pravde i poljoprivrede kako bi se sa svih aspekata razmotrila ova inicijativa”, kažu u Ministarstvu zdravlja.

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar