fbpx

Iako Krivični zakoni Republike Srpske i Brčko distrikta prepoznaju mržnju kao otežavajuću okolnost prilikom činjenja zločina, Federacija već godinama odbija da krene istim putem.

Zbog toga se zločini počinjeni iz mržnje tretiraju kao “obični” zločini i počinioci dobijaju niže kazne. Ipak, kad bi se u Krivični zakon FBiH uvela mržnja kao otežavajuća okolnost, pitanje je koliko bi se to sprovodilo u praksi, kažu naši sagovornici. Prepoznavanje zločina iz mržnje i njihovo adekvatno kažnjavanje koristilo bi svim građanima BiH, a ne samo pripadnicima određene marginalizovane grupe.

O zločinima nastalim iz mržnje govore savjetnica Ombudsmena, Područni ured Mostar, Amra Kazić, savjetnica za ljudska prava, Civil rights defenders Sarajevo, Ena Bavčić, koordinator programa u Fondu otvoreno društvo BiH Mervan Miraščija i pravnica i programska koordinatorica u Sarajevskom otvorenom centru Vladana Vasić.

Podrži eTrafiku

Projekat “Vidite li razliku” realizuje udruženje građana eTrafika.net uz podršku Američke ambasade u Sarajevu, sa ciljem predstavljanja  problema LGBT populacije, pokretanja javne debate, kao i borbe protiv diskriminacije i homofobije.

eTrafika.net

Napiši komentar