fbpx

Polovina roditelja u Republici Srpskoj koristi nasilne metode u vaspitanju djece, a oko tri odsto mališana svakog mjeseca je izloženo teškom fizičkom kažnjavanju!

Zabrana batina kao “vaspitne mjere” u odgajanju djece mogla bi se uskoro naći i u zakonodavstvu Srpske, nakon što je Ombudsman za djecu RS godinama tražio da Porodični zakon RS bude izmjenjen i da se sankcioniše ovakvo ponašanje roditelja!

Istraživanja su pokazala i da svaki deseti roditelj kod nas smatra da djecu treba tući, kao i da su fizičkom disciplinovanju više izloženi dječaci nego djevojčice. Stručnjaci smatraju da je jedini način da se ovakvi postupci, koji vrijeđaju dostojanstvo djeteta i povrijeđuju ga, iskorjene ili svedu na najmanju mjeru, uvođenje zakonske kazne za neodgovorne roditelje. BiH je o tom pitanju ostala usamljena u regionu, s obzirom na to da su naše komšije ovo pitanje već regulisale ili uputile u zakonsku proceduru.

Podrži eTrafiku

Neophodna hitna reakcija

Dario Mirnić iz Banjaluke, otac devetogodišnjeg dječaka, objašnjava da u prosjeku jednom sedmično fizički kazni dijete, ali i da to nikada ne čini jako, da bi mu mogao nanijeti vidljive povrede.

“Udarim ga rukom po zadnjici ako napravi neku veću grešku, problem u školi ili ne ispoštuje svoje obaveze u vezi sa zadaćom ili kućnim poslovima. Ne mislim da je to dobro, ali smatram i da metode koje primjenjuju neke zapadne zemlje takođe nisu dobre. Puštati dijete da radi šta hoće, jer se roditelj plaši da će ga država kazniti, smatram suludim. I mene su roditelji znali da istuku i ne mislim da su zbog toga bili lošiji ili nasilniji od onih u Švedskoj”, istakao je Mirnić.

Ombudsman za djecu RS Nada Grahovac kaže da domaći zakoni već prepoznaju ovu problematiku, ali da ih treba doraditi i mijenjati.

“Porodičnim zakonom u RS definisano je da je nedopustivo svako ponižavanje, zlostavljanje i nasilje. Međutim, nigdje nema izričite zabrane fizičkog kažnjavanja djece. Mi već godinama zagovaramo izmjene ovog zakona RS. Ta materija bi upravo trebalo da postane dio novog zakona. Prije nekoliko godina kada smo pokrenuli inicijativu za zakonske izmjene, tražili smo da u taj dokument bude uvršćena i zabrana fizičkog kažnjavanja djece”, kazala je Grahovčeva.

Komentarišući istraživanja koja, osim već pomenutih podataka, pokazuju i da se češće tuku seoska nego djeca iz gradskih sredina, i to posebno uzrasta od pet do devet godina, Grahovčeva ističe da nas ovakva statistika upozorava na hitnu reakciju.

“Nisam čak sigurna da aktuelna istraživanja pokazuju stvarno stanje. Najčešće je riječ o psihičkom i fizičkom zlostavljanju nad djecom. Dodatni problem je zanemarivanje djece. Ono se obično ne prepoznaje kao nasilje, a vrlo često je još teže od pomenuta dva”, dodala je Grahovčeva.

Srbija je prošle godine donijela prednacrt Građanskog zakona koji predviđa zabranu fizičkog kažnjavanja djece.

Stručnjaci u Srbiji, kao i u Srpskoj, slažu se da je na ovim prostorima stepen tolerancije na nasilje vrlo visok, te je nužno da zakonski izričito bude zabranjena batina kao mjera disciplinovanja djece.

Novi standardi ponašanja

Članica komisije Olga Cvejić Jančić, koja je radila na izradi prednacrta zakona, ističe da nijedno istraživanje do sada nije pokazalo da je batina korisna za dijete.

“To je više izraz nemoći roditelja da disciplinuje dijete drugim mjerama, kao i njegove nemoći da u određenim trenucima obuzda svoje impulsivne reakcije”, objasnila je Jančićeva.

Ona je dodala da novim zakonom žele da budu uvedeni i novi standardi ponašanja u porodici bez nasilja, prema kojima bi dijete bilo odgajano tako da je nasilje nedopustivo i da ne treba da ga primjenjuju ni roditelji prema svojoj djeci, niti djeca dalje prema vršnjacima i ostalima”.

Roditeljima prekršajna prijava

Za razliku od Republike Srpske koja tek planira da reguliše ovo pitanje, te Srbije koja je pripremila nacrt zakona, u Hrvatskoj je već zakonski zabranjeno tjelesno kažnjavanje djece, a što je regulisano kroz više zakona i pravilnika.

Roditelju koji primjeni fizičku ili psihičku silu nad djetetom, prouzrokuje osjećaj straha, lične ugroženosti ili povrijedi dostojanstvo djeteta, ili fizički i verbalno napadne dijete, bez obzira na to da li je nastupila tjelesna povreda ili ne, prijeti prekršajna prijava.

Šveđani kažnjavaju zatvorom!

Švedska je prva zemlja u svijetu koja je zabranila fizičko kažnjavanje djece još 1979. godine. Ovakva praksa pokazala je dobre rezultate, jer danas svega oko šest odsto roditelja Šveđana koriste fizičku kaznu i to u vidu “packe po ruci”.

Ova zemlja predvidjela je i kaznu zatvora za roditelje koji pribjegavaju ovakvim postupcima. U aprilu prošle godine, jedan bračni par iz Malezije, a koji živi u Švedskoj, kažnjen je na ukupno dvije godine zatvora zbog udaranja svoje djece.

eTrafika.net

[post_ender]

Napiši komentar