fbpx

Sajtovi vladajuće partije u Republici Srpskoj u posljednje vrijeme sve češće izazivaju pažnju javnosti. Samo nekoliko nedjelja nakon što je na stranici snsd.org objavljen spisak najvećih neprijatelja Srpske, među kojima su se između ostalih našli i veterani RS-a, na njihovom portalu snsd.info osvanula je vijest u kojoj, prema našim sagovornicima, imamo zloupotrebu dvanaestogodišnjeg dječaka!

Akter priče, dvanaestogodišnji M. vjerovatno nije ni svjestan u kakvoj se ulozi našao, te da je početkom sedmice, kada je vijest objavljena, postao jedna od najkomentarisanijih dnevnopolitičkih tema.

Naime, drug M., kako ga u tekstu nazivaju, došao je da se učlani u SNSD, “za koji je prvi put čuo u sedmoj godini” te je za ovaj portal rekao da je vladajuću stranku zavolio “još kao mali”.

Podrži eTrafiku

“Zavolio sam SNSD kao mali i zato sam odlučio da se učlanim u stranku. Mislim da jepredsjednik Dodik vrlo mudar i pametan i da je najbolji predsjednik u BiH”, navode njegove riječi u tekstu.

Dalje spominje da bi želio učestvovati u aktvnostima stranke, najavljuje laganu pobjedu SNSD-a u svim regijama a u posljednjoj rečenici saznajemo da je dolazak u stranku i intervju za stranački portal odobrila njegova majka D.!

Obratili smo se Ombudsmanu za djecu Republike Srpske koji su naglasili da djeca ne mogu biti članovi političkih organizacija jer prema Zakonu o političkim organizacijama, samo punoljetni građanin može postati član političke organizacije.

“Želje djece su jedno, a njihove potrebe i mogućnosti vrlo često nešto potpuno drugo. Vrlo je važno da oni koji brinu o djeci uvijek razlikuju jedno i drugo. Djeci ne možemo zabraniti da glasno govore o svojim simpatijama, o svojim željama i planovima, ali im ne možemo dozvoliti, bez obzira na njihove želje, da budu članovi organizacija koje nisu namijenjene djeci. Za sve je potrebno vrijeme, pa i za politiku, zakonska odredba i dobna granica, koja je uslov za članstvo je jasna”, navodi saradnik za odnose sa javnošću Ombudsmana za djecu RS Vesna Popović.

Popovićeva naglašava da nije sigurno da li je M. ispunio želju i postao član stranke što bi bilo protivno ne samo postojećim zakonskim rješenjima već i najboljem interesu djeteta ali da je definitivno dodatni problem što roditelji djeteta u tome ne vide nikakav problem.

Iz Glavnog odbora SNSD-a su poručili da su majka D. i dječak M. došli da se učlane u stranku ali da im je to odbijeno jer se kosi sa zakonom, ali ostaje pitanje zašto je onda na njihovom portalu M. označen kao “najmlađi SNSD-ovac” i zastupljen na njihovom stranačkom prostoru.

Politički analitičar Tanja Topić naglašava da se u ovom slučaju radi o klasičnoj zloupotrebi maloljetnika u političke svrhe koji samo nastavlja trend koji je prisutan još od ranijih kampanja.

“Ovdje vidimo da se trend zloupotrebe djece u političke svrhe nastavlja, jer smo ga imali i na prethodnim, kako parlamentarnim tako i lokalnim izborima i to je jedna stvar o kojoj se mi kao društvo trebamo ozbiljno zapitati. Tek sa punoljetstvom dobijate pravo da birate i da budete birani, dijete od dvanaest godina ne odlučuje i ne učestvuje ni na koji način u politici i ovdje su prije svega roditelji trebali na vrijeme da reaguju. Pa hoćemo li sutra pustiti svu djecu da učestvuju u politici i kampanjama stranaka”, pita se Topićeva.

Sociolog Biljana Milošević nije se bavila potezom SNSD-a da objavi ovu vijest na svom sajtu ali se jeste osvrnula na neprihvatljiv potez majke dvanaestogodišnjaka.

“Odgovoran roditelj ne bi trebao da se odluči na takav korak jer dijete ne smije biti žrtva neodgovornih roditelja i zaista se postavlja pitanje šta se htjelo postići pokušajem dječakovog učlanjenja u stranku. Možda je imala najbolje namjere, možda samo privući pažnju ili ostvariti neke svoje planove preko sina ali djecu trebamo sačuvati od diktata drugih jer ona ne smiju biti instrument odluka starijih”, navodi Miloševićeva i dodaje da je ovo ipak manji problem od mnogobrojnih zloupotreba djece prisutnih u našem društvu.

Mediji u slučaju “najmlađeg SNSD-ovca” nisu našli povod za priču te osim nekoliko internet portala koja su ukazali na problematiku sve se završilo kao bezazlena priča o dječaku koji za razliku od vršnjaka već sada razmišlja o svojoj budućnosti.

eTrafika.net – Ognjen Tešić

[post_ender]

Napiši komentar