fbpx

„U moru komplikovanih i jednostavnih ideja za naziv kreativnog centra, koleginici i meni u jednom trenutku samo je „kliknula“ ideja da se zove Dobar Dan! Vjerno oslikava našu namjeru da svim ljudima koji dolaze i učestvuju u našem programu učinimo da im bude dobar dan i da atmosfera bude takva da poboljša dan“, priča za eTrafiku Ivana Kaser iz Centra za kreativni rast i razvoj- Dobar Dan.

Radeći u Karitasu kao diplomirani pedagog, došla je na ideju za osnivanje kreativnog centra. Sve je počelo  školom za trudnice 2010. godine, a aktivnosti su se ubrzo proširile i na rad sa bebama i predškolcima. Kroz taj rad krenula je priča o osamostaljivanju i tako je nastao Centar za  kreativni rast i razvoj- Dobar Dan, koji formalno postoji od marta ove godine.

Ivana je, sa još jednom koleginicom takođe diplomiranim pedagogom, osnovala centar čije su trenutne aktivnosti škola za trudnice i bebji dens. Sa diplomom pedagoga i završene dvije godine edukacije za porodičnog savjetnika, uspjela je da profesiju ujedini sa poslom koji voli da radi, a pored pomenutih aktivnosti u planu je pokretanje kreativne radionice za predškolce na kojima bi ih pripremali za polazak u školu.

Podrži eTrafiku

Aktivnosti su formirane za određenu grupu korisnika. Tako je škola za trudnica predviđena za trudnoću od šestog mjeseca i program traje dva mjeseca, jednom sedmično po sat i po ili dva, u zavisnoti koliko potraje diskusija. Kroz školu, sa trudnicama radi devet različitih stručnjaka koji prate razvoj trudnoće u zadnjem tromjesečju, porod i dolazak mame i bebe kući. Stručnjaci kao što su psiholog, ginekolog, fizoterapet, sestra za dojenje, neonatolog, pedijatar..  pripremaju i majku i oca za sve što ih čeka.

Pored njih dvije, koje su stalno angažovane u Centru, za tematske aktivnosti anagažovani su stručnjaci. Kada je škola plesa za djecu u pitanju, sa njima radi plesni trener i koreograf Nina Tešanović, a predviđene  za svu djecu predškolskog uzrasta. Bejbi dens trenutno pohađa  pet djevojčica koje imaju od 3 do 4 godine.  Jednom sedmično plešu po sat vremena uz dječije pjesmice, radeći na koordinaciji pokreta i usvanjanju fine motorike i ritma.

U planu su i kreativne radionice za djecu predškolskog uzrasta, u trajanju od 3 sata gdje bi prolazili kroz osnove matematike, jezika, prirode i društva, muzičkog, fizičkog.. kako bi se socijalizovali i učili pred polazak u školu.

eTrafika  prisustvovala je druženju trudnica sa fizioterapeutom, Nadom Raković, koja nam je ispričala o važnosti pravilnog disanja i vježbi u toku trudnoće.

 „Moj posao je da pomognem ženi da se pripremi za porođaj i kako najlakše da rodi, da porod prođe što bezbolnije i što bezbjednije. To su vježbe za poboljšanje cirkulacije, za jačanje muskulature koja je bitna za porod, za poboljšanje obima pokreta kukova i zglobova. U školi za trudnice žene se upoznaju sa samom fiziologoijom poroda, i kasnije sa načinom dojenja, prvim vježbicama za bebu, te najbržim oporavkom nakon trudnoće“, rekla nam je fizioterapeut Raković.

Iskoristili smo priliku da porazgovaramo i sa jednom od budućih mama o iskustvu u školi za trudnice.

„Do sada smo imali susrete sa akušerkom i psihologom, evo sada i sa fizioterapeutom, očekuje nas još i ginekolog i različiti stručnjaci, što je dobro jer možemo postavljati pitanja i dobiti različite informacije koje su nam u ovom trenutku neophodne, naročito nama prvorotkinjama koje uglavnom ne znamo ništa o svemu što nas čeka. Ovdje dobijamo jedan vid ohrabrenja koje nam olakšava cijelu situaciju“, rekla nam je Tatjana Marković Basara, koja je u šestom mjesecu trudnoće, a koja u Centar dolazi već mjesec dana.

Kada dođe vrijeme za to, Centar za kreativni rast i razvoj svoje dvije aktivnosti spoji, i tako nastaje druženje beba iz stomaka.

„To je ideja koja se rodila u školi, nakon dvomjesečnog druženja trudnica organizovali smo druženje beba iz stomaka. Tu su roditelji  razmjenjivali iskustva iz bolnice i samog  porođaja, o strahovima prije rađanja  i da li su se obistinili, kao i o tome koliko im je škola za trudnice pomogla u lakšem donošenju bebe na svijet“, priča Ivana.

Školu za trudnice trenutno pohađa pet bračnih parova a mjesta ima još. Mjesečna participacija za oba bračna para je 50 maraka. Ples za djecu je 20 maraka, a kreativne radionice u zavisnosti od toga koliko često i koliko dugo traju, koštaju otprilke tri marke za prvi  sat , a za svaki sljedeći dvije.

Više informacija o centru možete pronaći OVDJE.

 

 

eTrafika.net

[post_ender]

Napiši komentar