fbpx

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, na području RS, suočeni su sa brojnim problemima, a često ne znaju ni koja su njihova osnovna prava. Upravo to je jedan od razloga zašto je banjalučko Udruženje za pomoć licima sa autizmom „Djeca svjetlosti“ odlučilo da pokrene pružanje besplatne pravne pomoći usmjerene na lica sa poteškoćama u razvoju i njihove porodice.

Piše: Snježana Aničić

Pravna pomoć će se moći koristiti 11 mjeseci, a pruža je Daniela Višnjić, pravnica sa dugogodišnjim iskustvom.

Podrži eTrafiku

„Roditelji nam se već dugo obraćaju sa različitim problemima, uglavnom zavisno od toga kojeg je uzrasta njihovo dijete i kroz koju životnu fazu prolaze. U posljednje vrijeme najaktuelniji su bili problemi u vezi sa asistentima u nastavi, posebno njihove pritužbe da redovno ne dobijaju cjelokupan honorar za septembar, iako rade od prvog školskog zvona. Spontano su se angažovale i naše članice pravne struke, majke školske djece sa autizmom. Pisali smo dopis Ministarstvu prosvjete i uspjeli da doprinesemo da problem bude riješen. Shvatili smo da su roditelji većinom slabo informisani o svojim pravima i da bi bilo sjajno da im omogućimo edukaciju, što ćemo kroz ovaj projekat i ostvariti. Ovo je veliki korak za budućnost“, rekla je predsjednica Udruženja Mirjana Kojić.

Istog mišljenja je i pravnica Daniela Višnjić.

„Vjerujem da većina roditelja ne zna sve adrese na koje se mogu i trebaju obratiti u ostvarivanju svojih prava odnosno prava njihove djece s teškoćama u razvoju. Nadležnosti u sistemu socijalne i zdravstvene zaštite su podijeljene i roditeljima treba vremena, a i uključenosti nadležnih da ih upute kome i kad se obratiti“, objašnjava Višnjićeva.

Pružanje pravne pomoći je već počelo, a do sada je najviše pitanja bilo u vezi sa asistentima u nastavi i ostvarivanje socijalnih prava.

„U okviru našeg projekta, roditeljima djece s teškoćama u razvoju ćemo pružiti besplatnu pravnu pomoć i vjerujemo da ćemo im time omogućiti potpuniji i bolji pristup njihovim pravima i zaštitu istih, s posebnim naglaskom na pravo na inkluzivno obrazovanje“, ističe pravnica.

Roditelji su često slabo upoznati sa pravima koja se odnose na njih i njihovu djecu, što je posljedica nedostupnosti informacija, ali i manjka interesovanja.

„Slaba informisanost roditelja o njihovim pravima posljedica je svih ovih faktora. Informacije je teško dobiti na jednom mjestu, a osim toga briga o djetetu sa posebnim potrebama traži mnogo vremena i energije. Roditelji su iscrpljeni i postaju nepovjerljivi prema sistemu. Primjetili smo da kada je riječ o školskoj djeci, sve zavisi od pojedinaca, pa ako je direktor škole čovjek sa razumijevanjem ili je učitelj posvećen svome poslu, problema nema. U suprotnom, problemi postaju nepodnošljivi. Mi smatramo da to ne smije biti praksa i da svako mora da radi svoj posao po zakonu. Tačno se mora znati ko je zadužen za individualne planove i kako se inkluzija provodi. Došlo je vrijeme da se uvede reda i da se bar malo olakša život ovim porodicama“, naglašava predsjednica Udruženja.

Ukoliko imate pitanja za pravnicu možete ih slati na mail daniela.visnjic@gmail.com.

„Pravo na obrazovanje – primjena prava na inkluzivno obrazovanje“ naziv je projekta koji realizuje banjalučko Udruženje za pomoć licima sa autizmom „Djeca svjetlosti“ uz pomoć Američke amabasade u Sarajevu. Sa realizacijom je počeo 1. jula i trajaće 11 mjeseci, a pravna pomoć je samo jedna od aktivnosti.

[post_ender]

Napiši komentar