fbpx

Novinar portala eTrafika.net Milovan Matić dobio je priznanje UNICEF-a za poseban novinarski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u 2013. godini za seriju tekstova o trgovini djecom.

Nagrade ovogodišnjeg konkursa UNICEF-a su se dodjeljivale za najbolje novinarske radove objavljene u skladu sa etičkim smjernicama izvještavanja o djeci. Teme su mogle obuhvatiti pitanja iz oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne i dječije zaštite i pravosuđa za djecu, kao i teme koje promovišu inkluziju, nediskriminaciju i poštivanje različitosti.

unicef_nagrada

Podrži eTrafiku

U kategoriji izvještavanja na TV-u nagradu je dobila Martina Krišto Antelj (BHT) za TV prilog “Učenici – žrtve politike”, u kategoriji radijskih stanica nagradu je dobila Maja Nikolić (Radio Slobodna Evropa) za prilog “Djeca ulice”, u kategoriji štampe nagradu je dobila Renata Radić-Dragić (Centar za istraživačko novinarstvo) za tekst “Pišem ćirilicu, čitam latinicu”. U kategoriji interneta nagradu je dobio Dragan Bursać (Buka) za tekst “Čije je dijete najljepše”, a posebno priznanje je dobila Azra Mešić (RTV Tuzla) za reportažu o tinejdžeru Salihu Salihoviću, dječaku sa poteškoćama sa sluhom i govorom.

Priznanja su, osim novinara našeg portala, dobili i Aladin Abdagić (Centar za istraživačko novinarstvo) za TV prilog “Muzika i balet”, zatim Elvira Cerić (BHT) za prilog “Djeca bez budućnosti” i Ilijana Azinović (BH Radio 1) za prilog “Priča o bajkama”. Zahvalnice su dobile Bojana Vasić i Snježana Galić.

Tekstovi o trgovini djecom:

Sve više djece u BiH u “kandžama” trgovaca ljudima

Maloljetnice iz BiH sve češče žrtve trgovine ljudima radi prostitucije

Trgovci djecom na malim prosjacima zarade i do 5 000 maraka

 

 

eTrafika.net

Napiši komentar