fbpx

Banjalučka Tehnička škola ponosan je vlasnik jedinstvenog uređaja u regionu – sprave koja do određenih granica simulira pravi let u avionu. Pošto u ovoj školi imaju smjer vazduhoplovnih tehničara, ovaj izum je namijenjen njima, a takve uređaje imaju samo profesionalne pilotske škole.

Profesor mašinstva u Tehničkoj školi Rinaldo Kastanja kaže da je projekat pomoglo Odjeljenje za društvene djelatnosti, a uz vlastita sredstva škola je nabavila instrumente, sjedala i drugu potrebnu opremu.

“Istovremeno je počela konstrukcija instrument table i kostura. Poslije konstrukcije napravljen je po nacrtima kostur u firmi ‘Elas’. Poslije prevoza u školu, montaže kostura i table umontirana su i automobilska sjedala, a vrlo brzo i noseći sto za računar i zvučni sistem. Usljedila je montaža instrumenata u tablu. Zatim dolazi spajanje računara i podešavanja (kalibracija) instrumenata, parametara programa (Microsoft Flight Dimulator X), Windows-a, optičkih uređaja i ostalih dodataka”, priča Kastanja.

Podrži eTrafiku

Sve to je trajalo do kraja 2011. godine, a kostur, instrument tablu, sto i nosače sjedala prema njegovim uputstvima konstruisao je Saša Petrović. Nakon analize radova odlučili su se za određene izmjene, pa je tablu konstruisao Vedran Ćetojević. Naredna godina protekla je u ispitivanju i podešavanju komponenti zajedno sa pilotom Nikolom Tutorićem.

“U međuvremenu sam kontaktirao Anidu Jusufović zbog podrške Microsofta BiH i davanja saglasnosti za korištenje programa i logoa s čim se ona i složila. Pošto nikako nisam mogao pronaći sponzore za oplatu odustao sam od prve varijante oblaganja kostura ceradnim platnom i usvojio prijedlog Mladena Kecmana da napravimo oplatu od aluminijskih ploča. On je izradio prijedlog koji mi se dopao i početkom ove godine preselili smo simulator u firmu ‘Spektra’ koja se ponudila kao novi sponzor. Oplata je izrađena te uz angažovanje dizajnera izrađeni su naljepnice i ukrasi, logoi i konačno je simulator završen, ispitan i testiran od strane pravih pilota koji su zadovoljni funkcionalnošću simulatora. U nazivu AS 172 dodali smo M3 jer je to konačno usvojeni treći model.”

Ovaj uređaj će biti smješten u posebnu prostoriju i upotrebljavaće se samo u nastavne svrhe kao interaktivno učilo. Kao i svaki aviosimulator pogodan je za učenje i uvježbavanje protokola, navigacije – letenja samo pomoću instrumenata (slijepo letenje, oblaci, noćno letenje), taksiranje po aerodromu, letenje po lošim meteorološkim uslovima… Osim toga može se učiti i iz oblasti kontrole letenja, komunikacija sa kontrolnim tornjem, kontrolorima leta i slično. Uređaj može biti iskorišten i za saradnju sa drugim subjektima kao što su škole letenja, aero klubovi…

U širem region nijedna srednja škola koja obučava vazduhoplovne tehničare nema ništa slično ovome. Uređaje ovog ranga posjeduju samo profesionalne pilotske škole, pa bi uz dobijanje odgovarajućih certifikata možda i budući piloti mogli dolaziti u Banjaluku na obuku.

 

eTrafika.net – V. Stokić/foto: G. Terzić

Napiši komentar