fbpx

Više od 2.000 srednjoškolaca iz Republike Srpske danas je posjetilo Banjaluku, kako bi se upoznalo sa studijskim programima koje nudi Univerzitet u ovom gradu. Njihov dolazak organizovan je u okviru “Dana otvorenih vrata”, manifestacije koja se održava tokom “Dana studenata”, a cilj je približavanje fakulteta maturantima srednjih škola. 

Piše: Goran Cvjetković

Manifestaciji su pored mnogobrojnih studenata, prisustvovali i ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, kao i rukovodstvo Univerziteta u Banjaluci i predstavnici Studentskog parlamenta.

Podrži eTrafiku

Razloge zašto studirati u gradu na Vrbasu naveo je rektor Univerziteta prof. dr Radoslav Gajanin.

„Univerzitet u Banjaluci je univerzitet sa drugom tradicijom, najdužom u Repbulici Srpskoj. Skoro je nemoguće naći program koji se ne izvodi na Univerzitetu. Ima najbolji kadrovski potencijal, tj. najveći broj nastavnika i saradnika u stalnom radnom odnosu. Još jedan razlog zašto ovdje upisat fakultet jesu smještajni kapaciteti, koje Banjaluka posjeduje za studente koji dolaze iz drugih gradova“, rekao je on.

Ministar Dane Malešević stavio je naglasak da pri odabiru fakulteta, maturanti uzmu u obzir deficitarna zanimanja i istakao da su to fakulteti iz tehničke oblasti kao što su Mašinski fakultet, ETF i Tehnološki fakultet.

O samoj manifestaciji više je govorio potpredsjednik Studentskog parlametna Milan Unčanin.

„Ovo je sigurno jedna od najvažnijih manifestaciji u okviru Dana studenata. To je prilika da budućim studentima pokažemo zašto je studiranje u gradu na Vrbasu najbolja opcija za njih. Imamo 17 fakulteta i jedan institut za genetičke resurse, tako da se svima nudi da upišu šta žele i da steknu željeno zvanje“, naveo je on.

Za večernje časove predviđeno je Veče drame, koje će se održati Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Napiši komentar