fbpx

Uz podršku Ujedinjenih nacija i Rusije kao države domaćina, olimpijski grad Soči ove godine otvara vrata mladima iz cijelog svijeta. Od 14. do 22. oktobra održaće se 19. Svjetski festival omladine i studenata, a ovogodišnjim festivalom proslavlja se i 70 godina festivalskog pokreta.

Piše: Milica Kulić

Učesnici će biti podijeljeni u dvije kategorije – nezavisni učesnici i predstavnici organizacija, a njima će se pridružiti i 7.000 volontera iz zemalja članica UN-a.

Podrži eTrafiku

“Očekujemo maksimalan broj učeniska jer festival predstavlja jedan od najznačajnijih omladinskih i studentskih događaja. Očekuje nas raznovrsni debatni, kulturni i sportski program, a omladinci će imati priliku da upoznaju mlade iz cijelog svijeta, razmijene kontakte i daju doprinos državnoj diplomatiji. Pored toga doprinijeće i u stvaranju Međunarodnog saveza studenata koji je postojao, ali u međuvremenu prestao sa radom“, kazao je za eTrafiku predsjednik Komiteta za pripremu Festivala u BiH Mario Ćumurović.

Pripreme za BiH takmičare trajaće do 19. maja, nakon ćega će biti izabrani najbolji delegati u saradnji sa ruskim i svjetskim komitetom za izbor učesnika i volontera.

„Interesovanje je već veliko, a svi imaju priliku da se prijave. Ovo je jedinstven događaj u svijetu iz sfere omladinskog organizovanja, što potvrđuje cifra od 20.000 ljudi na jednom mjestu. Okupiće se mladi koji moraju biti aktivni u nevladinom sektoru, koji rade određene poslove i na taj način doprinose cijeloj zajednici“, kazao je PR festivala Stefan Ličina.

Festival finansira Rusija – smještaj, hrana, čarter letovi iz Beograda i svi drugi troškovi na njenoj teritoriji, dok će se pripremni komitet svake države potruditi da obezbijedi sredstva za troškove putovanja svojih predstavnika.

Na festivalu mogu učestvovati mladi od 18 do 35 godina, i to kao nezavisni učesnici, volonteri ili predstavnici studentskih organizacija.

“Sedamdeset najboljih imaće čast da bude dio zvanične delegacije naše zemlje i dožive jedinstveno iskustvo na najvećem svjetskom događaju iz sfere omladinske i studentske saradnje. Napominjem sve učesnike da pravilno popune prijavu“, izjavila je članica Komiteta za pripremu Festivala u BiH, Galina Marija Vukajlović, dodajući da će program biti podijeljen u tri grupe – diskusioni, kulturni i sportski, dok će teme biti definisane u saradnji sa UN-om.

U Sočiju će se okupiti omladina iz cijelog svijeta, a naši mladi će imati priliku da učestvuje u razvoju međunarodne omladinske saradnje i konsolidaciji svjetske omladine oko ideja mira, prijateljstva i pravde. Prijava za učešće na festivalu može se popuniti na sajtu www.russia2017.com i otvorena je do 15. maja!

Napiši komentar