fbpx

Banjalučka umjetnica Sonja Bikić u svojoj galeriji obilježila je prvi dan proljeća otvaranjem izložbe “Pozdrav proljeću – Hello Spring”!

Piše: Milica Kulić

Pored uobičajene stalne postavke akademske slikarke i keramičarke, posjetioci su imali priliku da pogledaju i isprobaju urbane modne dodatke Slavice Rađević, vesele trake za kosu Biljane Salabalije, svilene marame Helene Mijatović i maštoviti nakit od porcelana i keramike Sonje Bikić.

Podrži eTrafiku

“Željela sam da se nakon duge zime malo opustimo i zabavimo isprobavajući te stvarčice. U mojoj galeriji možete pronaći veliku ponudu radova, a dosta ljudi često naruči nešto da napravim specijalno za njih. Takođe, možete pogledati i dio radove umjetnica iz Banjaluke kao što je bila izložba sova Biljane Gavranović, tako da uvijek ima nekih neobičnih dešavanja“, izjavila je u razgovoru za eTrafiku autorka izložbe Sonja Bikić.

Ko kupuje umjetnine?

“S obzirom na to da dugo radim, 91. godine sam završila Akademiju, moram reći da sam čak u ratu više prodavala nego sada, ovo je najteže vrijeme za umjetnike. Društveni status umjetnika uopšte ne postoji, ta kategorija nije definisana do danas i mi smo prepušteni sami sebi. Imala sam sreću da sam nasljedstvo pretvorila u galeriju i počela samostalno da radim, da to nisam uradila vjerovatno bih prestala da radim jer je većina galerija oko mene zatvorena, opštine sa kojima sam radila prestale su da nabavljaju umjetnine. Uprkos svemu sam srećna jer sam opstala u ovom svijetu i što dalje imam mogućnost da izlažem svoje radove”, kaže Sonja Bikić.

Na koji način to poboljšati?

„Umjetnici bi trebalo više da se udruže i da upute zahtjev vlastima koji su donijeli Zakon o statusu slobodnog umjetnika, ali on još uvijek nije proveden iz samo jednog razloga – nema dovoljna para u budžetu. Nas nema puno, može se odvojiti za umjetnike pogotovo ako planiramo da budemo kandidovani za evropski grad kulture”, priča umjetnica koja inspiraciju crpi oko sebe i u sebi.

Sonja Bikić postala je prepoznatljiva po izložbi “Ptice mira”, za koje kaže da simbolizuju njen unutrašnji svijet i mir.

Na otvaranju izložbe “Pozdrav proljeću” sreli smo i njenu koleginicu Slavicu Rađević, koja nam je pokazala zanimljive modne dodatke idealne za svečane prilike.

“Željela sam da pokažem javnosti neke svoje radove i da možda dam ideju budućim maturantima kako da izgledaju drugačije od ostalih. Počela sam prije dvije godine iz hobija i za kratko vrijeme sam postigla dobre rezultate. Zadovoljna sam prodajom, najviše stranci kupuju, pa sam tako radila i dvije revije za Italijane”, priča Slavica poručujući svim damama da se upuste u neki kreativni rad jer će se na taj način osloboditi stresa, a usput i zaraditi neki dinar.

Napiši komentar