fbpx

Povodom Međunarodnog dana akcija za rijeke, danas je na gradskom mostu u Banjaluci održana javna akcija Centra za životnu sredinu. Širom svijeta danas se diže glas za zaštitu rijeka i slave se do sada postignuti uspjesi, uklanjanje brana i ponovno uspostavljanje riječnih tokova.

Predstavnici Centra za životnu sredinu danas su na tvrđavi Kastel naglasili kako se izrazito protive izgradnji hidroenergetskih objekata koje nanose štetu prirodi, ekonomiji i društvu. Ovim putem upoznali su javnost sa planovima za izgradnju hidroelektrana u Bosni i Hercegovini i štetom koja je do sada nanesena našim rijekama, dok su aktivisti Centra u isto vrijeme na gradskom mostu postavili baner sa jasnom porukom o ovoj problematici.

„Simbolično obilježavamo Međunarodni dan akcija za rijeke upravo na Vrbasu, gdje su prije više od deset godina krenule naše aktivnosti za zaštitu rijeka i brobu protiv hidroelektrana. Tada smo zajedno sa 17. 000 građana odbranili ovu rijeku. Građani su potpisivali peticiju protiv izgradnje hidroelektrana u kanjonu Tijesno i uspjeli smo to da spriječimo, a ukoliko se ponovo vrati ideja da se gradi ta hidroelektrana bićemo spremni za novu borbu”, izjavila je za eTrafiku Nataša Crnković ispred Centra za životnu sredinu.

Podrži eTrafiku

Danas nije bilo riječi samo o Vrbasu, već o svim rijekama u BiH (244) kojima prijeti izgradnja čak 300 hidroelektrana!

“Mi energetsku budućnost ove države vidimo drugačije, smatrajući da hidroenergija nije održiva niti obnovljiva kako se predstavlja, već da male i velike hidroelektrane imaju uticaj na prirodu, ljude i našu ekonomiju. Posebno su aktuelne, ali dosta sporne male hidroelektrane koje se promovišu kao obnovljiv izbor energije, a za koje mi izdvajamo subvenciju kroz mjesečne račune. Pitamo se ko ulaže u hidroelektrane, zašto su one javne, a znamo da predstavljaju privatni interes, gdje idu kilovati i ko plaća tu struju. Energetska budućnost BiH bi trebalo da bude stvarni obnovljivi izvor energije, energetska efikasnost, otpuštanje fosilnih goriva…”, dodaje Nataša Crnković.

Osim simboličnih obilježavanja povodom Međunarodnog dana akcija za rijeke, ovaj centar se zajedno sa brojnim organizacijama i stručnjacima svaki dan bori protiv gradnje hidroelektrana, pa su tako prošle godine osnovali i Koaliciju za zaštitu rijeka BiH.

“Tom problemu pristupamo zajednički, kako bismo brže reagovali i dobili veću pomoć lokalnih zajednica. Često građani ne znaju na koji način da pomognu, kada je potrebno da napišu svoje komentare, da se pojave na javnoj raspravi i slično”, kazala je za eTrafiku Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu.

(NE)zainteresovanost građana

Neinformisanost i nezainteresovanost građana za ovaj problem često usporava njegovo rješavanje.

Nažalost, teška ekonomska situacija dovela je do toga da običnog čovjeka zanimaju isključivo njegovi lični problemi, dok je očuvanje životne sredine na posljednjem mjestu.

“Često kažemo građanima kako su hidroelektrane loše, a oni se upitaju zašto je to tako jer se vode kao obnovljiv izvore energije i stalno se priča da je to zelena, čista energija. Međutim, stvarnost je potpuno suprotna zato što se njihovom izgradnjom uništavaju riječna korita, rijeke, šume…, a sve pod izgovorom izgradnje pristupnih puteva elektrovoda i ostalog”, dodaje Jelena.

 

eTrafika.net – Milica Kulić

Napiši komentar