fbpx

„Neću cvijet, hoću posao“, „Državu i boga dalje od jajnika moga“, „Bori se kao žensko“… samo su neke od parola koje su povodom Međunarodnog dana žena nosili učesnici Osmomartovskog marša održanog danas u Banjaluci.

Kao i na skoro svakom protestu organizovanom u gradu na Vrbasu, najviše je bilo predstavnika raznih nevladinih organizacija. Oko stotinjak aktivista i boraca za ženska prava, mirnom šetnjom paradiralo je od Narodnog pozorišta RS do Trga Krajine.

„S obzirom na to da živimo u društvu koje nameće samo tradicionalne norme po kojima žene moraju sjediti kući i rađati, mi smo našom parolom ‘Nismo rođene samo da rađamo’ poručile da svaka žena ima pravo na izbor da li će biti majka ili ne. Društvo bi trebalo da nam omogući jednake mogućnosti u društvenom i političkom životu: posao na kome nećemo biti izrabljivane i u kome nećemo dobiti otkaz u slučaju trudnoće. Takođe, društvo bi trebalo da otkloni barijere zbog kojih su žene sa invaliditetom višestruko diskriminisana i socijalno izlovana grupa“, izjavila je za eTrafiku Milica Pralica, aktivistkinja Udruženja građana „Oštra nula“.

Podrži eTrafiku

Dubravka Božić ispred udruženja građana DRIP (Djeca, roditelji i porodilje) kazala je da žele ukazati na činjenicu da ženska prava i žene nemaju status kakav bi trebalo da imaju.

„U 21. vijeku naše žene i dalje imaju jako loš tretman – od malih djevojčica, do žena koje postaju majke. U našem Udruženju bavimo se trudnicama i porodiljama, pa često čujemo kako ih na intervjuima za posao poslodavci pitaju da li planiraju da zasnuju porodicu, što se dešava kontiunirano. Iako nemaju pravo na takve stvari, poslodavci ih krše, a s druge strane trudnice dobijaju otkaze. Skoro nam se jedna žena javila s pričom da je dobila otkaz jer je trudna, a da joj je poslodavac poručio kada se ta epizoda završi da mu se javi pa će dobiti posao. U društvu gdje rođenje djeteta nazivamo ‘tom epizodom’ moramo da izađemo na ulice i ukažemo da je situacija daleko od one kakva bi trebala biti“, kazala je Božić.

Kada će se stvari promijeniti?

„Rezultati će uslijediti ako budemo ukazivali na stvari koje nisu u redu. Naše društvo je naviklo da ćuti i trpi i dokle god se vodimo parolom ‘dobro je dok ne tuku’ neće biti promjena. To je baš loše, mi moramo da ukažemo na one stvari koje nisu u redu. Mi kao Udruženje građana DRIP smo se borili za promjene u porodilištima i uspjeli smo da se izborimo samo zato jer smo kontiunirano govorili o tome“, dodaje Dubravka Božić.

Nakon marša aktivistinja Jelena Bojanić je na Trgu Krajine pročitala dirljivu poemu ‘Uspavanka za O’.

Simbol ovogodišnjeg marša bila je crna boja. Organizatori su pozvali sve žene koje nisu bile u mogućnosti da prostestvuju,  da obuku nešto crno i na taj način podrže i Međunarodni štrajk žena čiji je slogan „Solidarnost je naše oružje“.

Organizatori su Oštra Nula, Helsinški parlament Građana Banjaluka, DRIP, Udruženje žena sa invaliditetom Nika, Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice, Centar za mlade Kvart, BASOC (Banjalučki socijalni centar), Fondacija Udružene žene, Udružene žene Bratunac, Mreža za izgradnju mira i Inicijativa Građanke za ustavne promjene.

Međunarodni dan žena obilježava se širom svijeta, svake godine 8. marta, a nastao je kao Dan borbe žena za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost. Prvi put je obilježen 28. februara 1909. u New Yorku, u organizaciji Socijalističke partije Amerike, u znak sjećanja na godinu dana ranije održan protest Sindikata radnica u tekstilnoj industriji.

eTrafika.net – Milica Kulić

Napiši komentar