fbpx

Svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Banskog dvora sinoć je u gradu na Vrbasu obilježeno 40 godina od osnivanja Banjalučkog studentskog pozorišta. Svečanosti su prisustvovale brojne ličnosti iz kulturnog i javnog života BiH, dok su članovi ove značajne kulturne institucije priredili performans.

Nakon 40 godina, uprkos kiču i šundu koji nas okružuje sa svih strana, Studentsko pozorište ima i entuzijazma i novih članova.

“Novu sezonu smo otvorili predstavom ‘Mlijeko’, takođe na našem repertoaru možete pogledati višestruko nagrađivanu predstava ‘Rekvijum za ljubav’, a imaćemo i dosta gostujućih predstava. Ovom prilikom pozivam sve mlade ljude koji imaju entuzijazma za umjetnost da dođu u Studentsko pozorište da se družimo i pravimo nove projekte da budemo neka alternativa u ovom sivilu koje nas okružuje”, kazao je član pozorišta Slobodan Bobar.

Podrži eTrafiku

Glumac i jedan od osnivača BSP-a, Dragoslav Medojević kaže da je Banjalučko studentsko pozorište za 40 godina postalo respektabilno, te da ima mjesto ne samo u ovdašnjoj kulturi, već i u okruženju.

“To je pozorište koje osvaja nagrade na međunarodnim festivalima i koje organizuje svjetski festival ‘Kestenburg’. Jednom riječju – svjetsko pozorište”, rekao je Medojević.

On je dodao da su glumci BSP-a rasuti po cijelom svijetu, od Novog Zelanda i Kanade, do Norveške i Južne Afrike. Prisjetio se i samog osnivanja pozorišta u učionici broj 14 na Elektrotehničkom fakultetu.

“Sjećam se tog hladnog februarskog dana kada smo napravili malu audiciju. Bio je to dogovor zaljubljenika u pozorišnu umjetnost da napravimo jedno pozorište i u tome smo uspjeli”, prisjetio se Medojević.

“Biti član ovog društva znači biti dio novih dešavanja, začetka novih ideja, uticaja na društvo, pogotovo na današnju omladinu jer je teško naći kvalitetnu sredinu koja bi privukla omladince, nove ljude koji treba da osvijeste svoje razmišljanje, a mi ih učimo kako da razmišljaju i da pronađu svoj stav”, kazala je Bojana Tomašević, dugogodišnji član Studentskog pozorišta.

Srpski režiser, glumac i scenarista Nikola Kolja Pejaković rekao je na svečanosti da BSP obilježava značajan jubilej, koji se poklopio sa renoviranjem prostora ovog pozorišta u Gospodskoj ulici (“Podrum scena”).

“Nikada nisam bio član Studentskog pozorišta, ali sam došao da podržim protivničku ekipu Kulturno umjetničkog društva Karlo Rojc. Red je da se držimo zajedno, nema puno pozorišnih radnika, tako da je potpuno normalno što sam ovdje i drago mi je što se ovaj značajan jubilej poklopio sa tim prostorom koji su renovirali”, izjavio je Pejaković.

On je izrazio zadovoljstvo organizacijom akademije, kao i time što je svečanosti prisustvovao i glumac Josip Pejaković.

Čestitke BSP-u povodom 40 godina od osnivanja uputili su glumci Branislav Lečić i Irfan Mensur.

Jubileju su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, brojni ministri u Vladi Srpske, čelni ljudi Banjaluke, mnoge istaknute ličnosti iz diplomatskog, kulturnog, javnog i društvenog života Banjaluke.

Banjalučko studentsko pozorište osnovano je 1977. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, gdje je u učionici broj 14 bila održana prva proba sa studentima.

Iz BSP-a je ranije najavljeno da će 19. februara, na dan osnivanja pozorišta, u prostorijama te kulturne ustanove biti organizovano rođendansko slavlje.

eTrafika.net – Milica Kulić

Napiši komentar